阅读理解题是中考英语的测试重点，也是中考英语试题中卷面分值最高的一种题型，在各地中考试卷中约占30％的比例。一般设三篇短文，试题采用“根据所给阅读材料判断正误”或“选择最佳答案回答问题”两种形式。纵观近年来全国各地中考阅读题，其体裁多样，有记叙文、议论文、说明文、应用文（信函、请柬、通知、便条、表格、图表、广告、图示和标志等）；所选材料内容广泛，涉及文化、环境、科普、社会、政治、经济、历史等众多领域。文章的体裁富于变化，可谓题材宽泛，形式多种多样。其特点是：时气息浓，可读性强，理解难度较高。阅读理解题对学生提出了较高的能力要求，主要是考查学生通过阅读获取信息、分析信息和处理信息的能力，既要抓住文章的主旨，又要抓住细节；既要理解具体事实，又要理解抽象概念；既要理解文章字面意思，又要挖掘意图，揣摩隐藏在字里行间的内涵既要理解全篇的逻辑关系又要理解某些细节的意思，并且在读懂句子和文章的基础上，将所读文章进行判断、分析和推理。概括的说就是这类题注重考查阅读技能，包括理解短文大意、了解具体细节、通过上下文猜测词义、归纳篇章大意，以及推断或理解的态度和意图等。考生不仅要具有准确获得信息的能力，还要具有透过文章表层意思理解文章隐含意义的能力。这样才能抓住中心思想，作出正确的判断。试题涉及掌握语篇主旨，事实细节、深层含义、推理判断、猜测词义等多方面的阅读能力考查。设题通常考虑以下四个方面。1. 直观性问题。直接引用原文中的语句或根据短文中原语句稍加改动而编成。2. 常识性问题。考查学生依据短文信息，并根据自己所具备的一般常识作出判断的题型．3. 理解性问题。考查学生对文章的中心思想，某段的段落大意，某一事实的细节及意图等的理解程度。4. 推理性问题。这类题需在深刻理解短文后，再经过推理判断才能选出正确答案。阅读是一个复杂的心理过程，语言学家古德曼(Groodman)认为，阅读就是读者通过其心理和语言活动理解来接受的思想和观点。如果学生能读懂一篇文章，则表明写作时的思维过程与该生在阅读时的思维活动趋于吻合，这就是说学生的阅读理解必须实于原文，不可脱离文章凭空想象。对学生进行阅读技巧训练还应该从文体角度来训练，因为一篇文章的设题是受其文体限制的。下面我们分析几个不同体裁文章的特点，供大家参考。a. 故事类。初中生接触到的阅读材料大都是故事类。阅读故事类的材料，应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。特别注意的是，以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。而阅读材料后的阅读理解题往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。在阅读故事类短文时，应指导学生理解文章的深层含义，也就是它的主题。在此需要注意的是，现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时，往往有一道推理类理解测试题． b．科普类。这里所指的科普类是广义的。它包含有介绍科学知识、社会知识的短文。阅读这类短文时，要以事实为中心进行思考，抓住事物的特征、用途、相互关系等．如果是介绍社会现象的文章，要掌握所谈现象的内涵。c．图表类。这类短文是通过看图或表格等来了解某方面的情况。指导学生阅读这类材料时，主要从两方面入手；一是了解图表的主题，确定图表的主要内容，二是推敲图画语盲或数字，找出它们之间的关联或试图表达的含义。d．新闻类。报刊阅读应逐步成为中学生阅读的一个重要内容。由于新闻报道强调遵循 5 个 w 和 1 个 H，所以，我们在阅读时也要抓住这一点去理解。那么，如何解决阅读理解题呢？做阅读理解题，根据实际情况，可用不同的方法。对于一些直接信息类题目，先读问题后读短文，带着问题去读文章，目的明确，容易抓住文中与问题相关的信息点。对于主观判断题，则应该从文章整体着手，认真阅读综合分析判断，作出正确选择。一般情况具体步骤1. 略读全文，掌握主旨大意。略读时要特别注意短文的首段、首句或末句。一般文章的主旨大意就在这里。抓住每段中的关键词语，便可以迅速把握短文的主旨以及主要信息的分布，再答题时就心中有数了。2．推测词义，注意要点内容。阅读中不要过分推敲语言点，要捕捉每段乃至整篇文章的纲目，对于文章中出现的生词或看不懂的句子，可以根据上下文意思猜测理解。3．寻读。掌握短文的主旨大意之后，应认真阅读题目，准确理解题意及其范围，带着问题到短文中寻找相关答案。一般的事实题可直接从文中找出答案。但也要认真斟酌，透过表层结构，领会其深层涵义。而较为深层次的逻辑推理判断题，则需要建立在对全文理解的基础上进行。因此，做这类题切忌掺杂主观因素。4．复读审核。初次答完题后，要对照短文内容对所做答案通盘审核，反复斟酌，做出修正，以减少错误疏漏。此外学生做阅读理解题时，还应注意四点1. 注意文章的首段和每段的首句或最后一句。一般说来阅读题没有标题，就会给学生了解文章的中心意思造成一定的困难，而文章的首段或每段的首句往往可能是文章或每段的中心，是要说明的对象或要阐述的观点，尾句是文章的结论或表达意图、态度、目的。注意到这一点，才能抓住中心，为理解文章奠定良好的基础。2. 阅读文章体裁不同，阅读的侧重点也不同，记叙文中要注意 who（人物），where（地点），when（时间），what（事件），why（原因）说明文要注意说明的对象，特征、细节及数字等；议论文要注意的观点，论点和论据。3. 要通过文章线索来分析判断的意图。文章的结论、中心思想，及深层次的推理判断，这一点是最难把握的考生做题时要特别注意。4. 要了解英语国家的风俗习惯，风土人情，了解地道英语语言表达习惯，不能以中国人的习惯来理解文章，阐述问题。
Tomorrow. What crosses your mind when you think of tomorrow? Some people think of the future literally as the next day. To others, it means the unknown. To me, it signifies hope. Let me tell you a story.
Every day, on the way to and from school I pass by a children's hospital. One morning, as I was hurrying to school, I noticed a child staring out of a small window on the first floor. The next minute I tripped and sprawled on the ground. As I slowly pulled myself up and sted myself off, I looked up again and saw the child laughing. In spite of my situation, I was pleased to have made someone laugh. I bowed as though I were a performer. The child clapped and waved at me. As I stepped closer, I saw that the girl's head was bald, a sign that she was a cancer patient. I quickly waved one last time to her before hobblingoff towards the school.
The next morning and the next, I looked out for the little girl and waved to her, doing a little jig just to make her laugh. I thought about her and wondered what her life must be like. 'Tomorrow and tomorrow and tomorrow, Creeps in this petty pace from day to day.' Those lines from a Shakespearean poem I had learnt in school came to my mind. Was that how the child lived from day to day?
I felt the urge to visit the child. I went to the hospital and looked for the room facing the road. I found the little girl. She was thin and pale. When she saw me, her eyes widened with recognition and she welcomed me with a shy smile. I talked to her a bit and learnt her name, Suki. The nurse who saw me talking to her later told me that Suki was a leukemia patient. Her navy officer father was a widower and was on ty outside the country. The nurse encouraged me to visit Suki so that she would not be so lonesome. As I was leaving, Suki called to me, `?' I understood and said, 'Yes, tomorrow.'
After that, I popped in to visit Suki after school every day. We played card games, Scrabble and read together. Even though, Suki was only ten, I found that I could get along with her very well. I was not visiting her out of pity. I really looked forward to her company. At the end of each visit, she always asked, `Tomorrow?' and my reply was always, 'Yes, tomorrow.'
Two months later, Suki told me the good news. She was well enough to be discharged from hospital. On the day that was scheled for her father to take her home, I visited her one last time. She gave me an envelope and said that it contained her email address. I promised to write. After Suki left, I opened the envelope. It was a short letter. Suki thanked me and told me how my answer to her question 'Tomorrow?' had given her hope from day to day. She believed that she recovered because of this. At the end of the letter, she wrote `Tomorrow?' followed by her email address. I smiled and said to myself, 'Yes, Suki, tomorrow.'
Tom gets up at six o’clock everyday. He eats his delicious breakfast at six fifty, and then happily leaves for school at ten past seven. He has classes at eight and finishes school at four thirty. At nine o’clock in the evening, he gets in bed and drifts off to sleep.
首先根据孩子所学课文单元主题（即出题者角度）来判断“Tom的一天”是“每一天”还是“某一天”，如果正在学习动词的一般现在时，那么应该是“每一天”，要求写Tom通常一天是怎么过的；如果正在学习动词的过去时，那么应该是“某一天”，要求写Tom在特定的某一天是怎么过的。相应的动词时态要发生变化。前者用一般现在时，句子后面加上用相应的时间副词everyday;如果是后者动词时态用一般过去时，作文开头最好交代这是哪一天。比如，It was Monday, a school day. 从阅读理解的题目来看，你家孩子的作为应属练习动词的一般现在时用法。所以一般过去时的版本我就不写了。
going to school
going to bed
Reading is good for ourselves. By reading books, I can know a lot of things. They are not known before. And reading books can make me write compositions easily. At the same time , reading can make my life colorful. So I love reading all kinds of books.
Ⅳ 中学生如何阅读英语文章 英文作文
How to Do Reading
In my opinion, when it comes to reading English articles, I think it's necessary to look through all paragraphs, so that we can get the main ideas of the article.
If you don't have enough time to go through it, then just get the main idea of each paragraph. Basically, there would be a hint at the beginning of the article, which will tell us what this article is all about. And in the following paragraphs, the key idea usually exists in the beginning or at the end of the paragraph. Then, run to the conclusion part to get the writer's opinion on this.
Ⅵ 初一英语完形填空 阅读理解附答案
(1)John is a famous writer now. But he said he was not a (1)______ student when he was young. He was often late for (2)_____ and didn't like doing his homework. Sometimes, he slept in class while the teacher was teaching. He didn't understand much, (3)______ he always thought he understood everything. One day the teacher (4)_____ the students a question, “When Jack was ten years old, (5)_______ brother Bob was twenty, Jack is fifteen now and (6)______ is his brother Bob?”John said, “That's easy. Bob is twice as old as Jack, so he is now thirty.”
Another time, the (7)______ in a science class asked, “When it thunders(打雷), (8)______ do we always see the light before we (9)______ the sound?”
“But, Miss,”said John quickly, “don't you (10)______ our eyes are in front of our ears?”
( )1. A. good B. tall C. rich D. fat
( )2. A. sleep B. lunch C. class D. play
( )3. A. so B. and C. or D. but
( )4. A. sent B. asked C. told D. found
( )5. A. your B. my C. his D. her
( )6. A. how many B. how old C. what D. who
( )7. A. teacher B. farmer C. nurse D. policeman
( )8. A. what B. when C. where D. why
( )9. A. break B. make C. hear D. smell
( )10.A. read B. hope C. study D. know
1.A. John 现在成名了，但他小时候可不是好学生。这由句中的连词and 可以看出来。
6.B. 根据Jack is fifteen 可知老师要了解的是Bob的年龄。
7.A. 这里应该是老师在science class 上问学生问题。
(2)Carol and Susan are very good friends They are in the same _1_ at school and they often visit _2_ home at weekends (周末). Now they are _3_ eight years old. Carol's mother has got a new baby. Carol is very _14_ to have a little sister. So she is always talking about her to Susan. At first she is very _5_ in the new baby because she doesn't have any brothers or sisters. But _6_ some time she begins to get tired of Carol's endless talking (喋喋不休地谈论) about it. She also fells a little jealous (嫉妒) of her friend.
One morning when the two girls _7_ in the school ground, Carol says to Susan, "Do you _8_, Sue, my baby sister has put on nearly half a pound in weight (体重增加了半磅) this week."
"That is not very _9_." answers Susan. "I know a baby and he puts on ten pounds a day."
"Oh, that can't be _10_." answers Carol laughingly. "Whose baby is it " "An elephant's" says Susan.
1. A. grade B. table C. class D. group
2. A. each other's B. their C. theirs D. each other
3. A. all B. two C. both D. either
4. A. angry B. sorry C. surprised D. glad
5. A. interesting B. interested C. happy D. satisfied
6. A. before B. for C. after D. at
7. A. play B. meet C. weight D. walk
8. A. hear B. think C. find D. know
9. A. much B. many C. few D. little
10. A. impossible B. wrong C. true D. sure
8.选D.这里是Carol告诉Susan,所以说Do you know…即"你知道吗 "这里用不着Susan思考或发现,故应排除BC两项,容易混淆的是hear后接宾语从句时作"听说"解,"听说"的是别人的事,自己家的事一般不会问别人是否听说,故A项也不正确.
(3)Bob and Sue are in the same school, 1 they are in different 2 . They go to school on weekdays. 3 school , Bob and Sue often play games with 4 friends.
Classes begin 5 eight in the morning. Now Bob and sue are in their classrooms. They are listening to their 6 . Bob's studying English. His teacher is talking 7 English. Sue's 8 a Chinese class. Her teacher is talking 9 writing. They study hard. They love their teachers and they like their 10 .
l. A. but B. and C. or D. when
2. A. classes B. class C. lesson D. lessons
3. A. In B. When C. To D. At
4. A. his B. her C. other D. their
5. A. about B. in C. at D. on
6. A. friends B. father C. teacher D. teachers
7. A. with B. at C. in D. for
8. A. having B. listening C. getting D. sitting in
9. A. at B. about C. for D. like
10. A. home B. family C. school D. clothes
3."在学校"可用at school或in the/a school.容易混淆的是A答案,需要注意的是如果用in,school的前面须加冠词,选D.
8.本题意思是"Sue在上汉语课",have a class表示"上课",由于前面已有is,故应用have的现在分词,选A.
At present, only a few students read after class. Here are several reasons: First, some students are so busy that the don’t have time to do reading e to teachers leaving them too much homework. Second, some students are not likely to read at all. Because they spend too much time in watching TV, searching the Internet and playing games. Finally, as the whole society do not attach importance to reading, parents do not urge students to read.
I feel it’s a pity that students do not read as much as before since books are the main resource of knowledge. Books also can take us to where we can’t really go, can help us experience the things we can’t really see. In addition, when you feel upset or irritable, reading is a good way to comfort yourself or make you calm down. I suggest that no matter how busy you are, you should spend some time in reading. Once you stict to it, you’ll get benefits.
Three passions, simple but overwhelmingly strong, have governed my life: the longing for love ,the search for knowledge, and unbearable pity for the suffering of mankind. These passions, like great winds, have blown me hither and thither, in a wayward course, over a deep ocean of anguish, reaching to the very verge of despair.
I have sought love, first, because it brings ecstasy -- ecstasy so great that I would often have sacrificed all the rest of life for a few hours of this joy. I have sought it , next, because it relieves loneliness-- that terrible loneliness in which one shivering consciousness looks over the rim of the world , into the cold unfathomable lifeless abyss. I have sought it, finally, because in the union of love I have seen, in a mystic miniature, the prefiguring vision of the heaven that saints and poets have imagined. This is what I sought, and though it might seem too good for human life, this is what -- at last -- I have found.
With equal passion I have sought knowledge. I have wished to understand the hearts of men. I have wished to know why the stars shine. And I have tried to apprehend the Pythagorean power by which number holds sway above the flux. A little of this, but not much I have achieved.
Love and knowlidge , so far as they were possible, led upward toward the heavens. But always pity brought me back to earth. Echoes of cries of pain reverberate in my heart. Children in famine, victims tortured by oppressors, helpless old people a hated burden to their sons, and the whole world of lonelines, poverty, and pain make a mockery of what human life should be. I long to alleviate the evil, but I cannot, and I too suffer.
This has been my life. I have found it worth living, and would gladly live it again if the chance were offered me.